Prepara la Cursa dels Nassos 2015

5 consells per a l’última de l’any

Per acomiadar l’any corrent, per a combatre els excessos de turrons i canelons, per a començar a fer lloc per al tortell de Reis, perquè és una cursa que és una festa, perquè és un circuit on es pot fer marca… hi ha molts motius per a córrer la Cursa dels Nassos. Al cap i a la fi la qüestió és córrer, o no?


Hi ha gent disfressada, un grup de metal que corre amb guitarres inflables i altaveus, gent amb nassos de colors, corredors concentrats davant de l’última oportunitat de l’any per a fer marca i d’altres que corren ràpid perquè tenen pressa per arribar a casa, dutxar-se i posar-se la roba interior de color vermell.

La Cursa dels Nassos, que no és el mateix que la Sant Silvestre de Barcelona -que per un culebrot ja fa anys que se la van endur cap a Sant Cugat-, per a mi és cita obligada; si hi sereu, ens hi trobarem. Jo tindré en compte això:

1- Tant plana com massificada

El recorregut és molt pla, el circuit és de marca i els carrers són amples. Però hi ha molts corredors, molts, molts. N’hi ha tants que el més difícil de la cursa és trobar-hi el propi lloc. Els que surten des de davant, amb una mica de sort poden fer-la amb el pilot automàtic, clavant cada quilòmetre, pendents del rellotge. Els que surten des de més enrere han de tenir paciència ja que no és fins al segon terç de la cursa que es pot començar a córrer amb comoditat.

L’estratègia dels primers ha de ser fer 10km iguals, amb el ganxo al coll; la dels segons passa per tenir paciència, no obsessionar-se amb eslàloms que desgasten mentalment i són un risc per a tothom i no atabalar-se si al pas per l’equador de la cursa van justos de temps, ja que els segons cinc mil metres seran més fàcils.

2- Millores i un petit canvi

Aquest any hi ha dos tipus de canvis a tenir en compte. D’una banda un de recorregut, que afegeix una ziga-zaga més abans d’arribar a la Diagonal a causa d’obres a la zona. Sancho d’Àvila – Badajoz – Bolívia – Ciutat de Granada són els carrers pels quals es passa abans de les últimes dues grans rectes abans de meta. Hi ha més girs però dubto que això sigui un problema.

D’altra banda, les millores vindran de la mà de la direcció tècnica de la cursa, cosa La Sansi, que com ja ha fet en altres ocasions com la Cursa de la Mercè, posarà més llebres que mai -fins a 25-, posarà cintes i tanques per a evitar els maleïts i perillosos retalladors, ha promès fer el possible per buidar el traçat de la cursa de cotxes aparcats i ha dividit la sortida en fins a tres tandes. Malgrat la massificació, sembla que correrem més còmodes.

3- Nota mental: tres pujades i un gir

Pel què fa a les pujades, no descobrim res que els corredors de Barcelona no coneguem, però sempre està bé fer memòria per a què no ens agafin per sorpresa. A la Cursa dels Nassos les tres pujades que cal recordar són:

  • Passatge Llacuna: després d’una rotonda que és importantíssim que fem per fora -quina manera més nefasta d’acabar l’any sent o convertint-se en retallador- trobem la primera pujada. És curta i la podem fer a ritme. Sobretot cal estar atents als problemes que puguin sorgir de la saturació de corredors.
  • Passeig Circumval·lació: a l’equador de la cursa seguim aquest passeig fins a trobar Marina; la pujada és dureta i cal tenir cap perquè a continuació vénen gairebé 750m de carrer Marina, sense picar però cap amunt.
  • Carrer Pallars: després de l’últim tram del carrer Marina, que ja ens posa en situació, arriba l’inici de Pallars. Són 100m que pugen i que ens duran fins al zig-zag abans de les dues grans rectes del final.

També cal tenir en compte que per a quadrar la distància el recorregut puja i baixa pel Passeig Picasso. Els girs de 180º sempre s’han de fer amb molta precaució, sense atropellar i sense tallar ningú. Sortir sempre és dur perquè cal posar-se de nou a ritme, però trobar els corredors que vénen de cara crea un moment d’ànims que segur que ens ajuda i que podem aprofitar per a desitjar bon any als coneguts i desconeguts amb els que ens creuarem.

4- Dues grans rectes per acabar

La cursa acaba amb dues rectes, una de 1500m i una altra de 500m per completar els 10000, que hem d’aprofitar per recuperar temps però que no se’ns han de fer llargues, especialment l’última.

És bo que tots aquells que anem cap a la sortida passejant per la Diagonal i baixant per Selva de Mar -calcant el recorregut per on passarem després- prenguem referències visuals per a administrar els últims esforços. I és bo que tots a la recta final comptem els arcs inflables i recordem bé quants n’hi ha abans de la meta.

La meva recomanació és augmentar una marxa a l’entrar a la Diagonal, però no llançar l’sprint fins ben enllà a Selva de Mar. No hi pot haver una manera pitjor d’acabar l’any que buidant-se abans d’hora a la recta de meta.

5- Per a combatre el fred: bosses i guants

Sembla que aquest any no acaba d’arribar el fred, però sóc dels que pensa que cal anar preparat. Com que la samarreta de la Cursa dels Nassos sempre és una vergonya i no abriga gens i el guarda-roba a la Mar Bella queda massa lluny de la sortida, la meva opció és dur una bossa d’escombraries amb un forat per passar-hi el cap, d’aquesta manera quedo resguardat del fred fins que l’efecte pingüí de la sortida ja em fa entrar en calor.

I els més fredolics podeu passar per la fruiteria del barri i agafar un parell de guants de plàstic que us podreu treure i llençar -mai a terra- així que perdeu el fred i no dureu una càrrega innecessària durant 10km.

I jo què?

Jo no em disfresso i difícilment em veureu amb un nas de plàstic, ni que sigui per una foto, què hi farem. Ja vaig disfressat a cada cursa de temporada d’hivern amb una bossa d’escombraries! Però igualment a la Cursa dels Nassos m’ho passo molt bé. M’agrada acabar l’any corrent, m’agrada que sigui de tarda perquè és diferent i m’agrada desitjar bon any nou als companys amb qui comparteixo calaix al llarg de tota la temporada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s